bil-motor.se

Truckkörkort utbildning

Att gå en truckkörkort-utbildning är en viktig investering för många som arbetar inom lager- och transportbranschen. En truckförarutbildning ger deltagarna kunskap om säkerhet, hantering av olika trucktyper och tekniker för att hantera olika laster. Utbildningen är avgörande för att öka säkerheten på arbetsplatsen och för att undvika olyckor. Här kan du läsa om vad som ingår i en truckkörkort-utbildning och var du kan hitta kurser i din närhet.

Länkar

Kontakta oss

Läs mer >

Hitta rätt truckutbildning online

Att hitta rätt truckutbildning online kan vara en utmaning. Nedan nedan listar vi fyra välrenommerade och professionella utbildningsaktörer för att hjälpa dig på vägen.

CRAMO

Vill du få ett körtillstånd för truck? Då är CRAMO:s truckkörkort-utbildning det perfekta steget mot att uppnå dina mål. Deras utbildning syftar till att ge dig en gedigen kunskapsbas och utveckla dina färdigheter inom truckkörning, så att du kan vara en pålitlig och kompetent förare.

Utbildningen riktar sig till en bred målgrupp, inklusive terminalarbetare, yrkesförare och de som helt enkelt vill lära sig att köra truck. De erbjuder behörighet för A-truckar (A1-A4) samt motviktstruck (B1). Oavsett om du är nybörjare eller har viss erfarenhet, kommer deras program att ge dig de nödvändiga kunskaperna och färdigheterna för att bli en framgångsrik truckförare.

Kurslängd: 2 dagar

Målgrupp: Nybörjare och yrkesförare

Plats: Stockholm, Jönköping mfl.

Pris: Cirka 5 300 kronor

TM Utbildning

Vill du få ett eftertraktat utbildningsintyg inom truckkörning? Då är TM Utbildning det perfekta valet för dig! Deras omfattande erfarenhet och starka samarbeten med TYA och MA system gör TM Utbildning till en respekterad partner inom truckutbildning.

Deras utbildningsprogram är omfattande och inkluderar en mängd olika truckkategorier för att tillgodose olika behov. Oavsett om du är intresserad av låglyftande plocktruckar, ledstaplare, åktruckar, höglyftare eller andra typer av truckar, så kan de erbjuda en skräddarsydd utbildning som passar dina specifika krav.

Kurslängd: 3-5 dagar

Målgrupp: Terminalarbetare och yrkesförare

Plats: Oskarshamn

Pris: Cirka 6 170 kronor

Truckbröderna

Vill du få en kvalitativ truckutbildning som är helt i linje med branschstandarder och arbetsmiljökrav? Då är Truckbrödernas det rätta valet för dig! Deras utbildningar utförs av legitimerade instruktörer och följer Arbetsmiljöverkets truckläroplan, TLP10.

Inom truck A fokuserar de på att ge dig den kunskap och de färdigheter du behöver för att hantera låglyftande plocktruckar. Om du väljer att utbilda dig inom truck A+B+D, kommer de att ge dig en mer omfattande utbildning som täcker låglyftande plocktruckar, ledstaplare och låglyftare.

Kurslängd: 1-2 dagar

Målgrupp: Nybörjare och yrkesverksamma

Plats: Stockholm, Västerås, Falun mfl.

Pris: Kontakta utbildningsanordnare

Windings

Windings erbjuder en omfattande och professionell truckutbildning som kommer att öppna dörrarna till en mängd spännande möjligheter inom arbetslivet. I dagens branscher är tunga lyft och förflyttning av stora detaljer en vanlig del av vardagen, och deras truckutbildning är den perfekta lösningen för att förbättra säkerheten och effektiviteten på arbetsplatsen.

Windings truckutbildning är utformad med fokus på TLP 10, den aktuella läroplanen som utvecklats av arbetsmarknadens parter. Genom en kombination av teoretiska och praktiska moment ger de dig de nödvändiga kunskaperna och färdigheterna inom både truckhantering och säkerhet.

Kurslängd: 2-3 dagar

Målgrupp: Nybörjare och erfarna förare

Plats: Värnamo

Pris: Kontakta utbildningsanordnare

Truckutbildning pris

Generellt sett kan en grundläggande truckutbildning inom behörighet A (låglyftande plocktruck) eller B (motviktstruck) ha ett prisintervall på cirka 3 000 – 10 000 svenska kronor. Utbildningar som inkluderar flera truckkategorier eller mer specialiserade truckar kan ha högre priser.

Priserna för en truckutbildning kan variera beroende på flera faktorer, inklusive geografiskt läge, utbildningsleverantör, utbildningens omfattning och typ av truckkategori du väljer att utbilda dig inom.

Regler för truckkörning

I Sverige regleras truckkörning av Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av arbetsutrustning (AFS 2006:6). Nedan följer några viktiga regler för truckkörning i Sverige.

Truckförarbevis

För att köra vissa typer av truckar i yrkesmässigt syfte krävs ett truckförarbevis. Truckförarbeviset är ett intyg som visar att föraren har genomgått en godkänd utbildning och har de nödvändiga kunskaperna och färdigheterna för att köra trucken på ett säkert sätt. Arbetsgivaren är ansvarig för att säkerställa att deras anställda har rätt utbildning och förarbevis.

Utbildning

Förare måste genomgå en adekvat truckutbildning hos en auktoriserad utbildningsleverantör för att få truckförarbeviset. Utbildningen omfattar både teoretiska och praktiska moment och täcker ämnen som säkerhet, lasthantering, truckens funktion och hantering av olika situationer.

Ålderskrav

För att få truckförarbeviset och köra truck i yrkesmässigt syfte måste föraren vara minst 18 år gammal.

Trucktyper och behörigheter

Truckförarbeviset är indelat i olika behörighetskategorier beroende på vilken typ av truck som ska köras. Exempel på kategorier inkluderar A1 (låglyftande plocktruck), A2 (ledstaplare), A3 (låglyftande åktruck), A4 (låglyftare), B1 (motviktstruck) och B2 (åkstaplare). För att köra en specifik typ av truck krävs rätt behörighet i truckförarbeviset.

Säkerhetsföreskrifter

Förare måste följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter om användning av arbetsutrustning och andra tillämpliga säkerhetsföreskrifter. Det innebär att följa regler om hastighetsbegränsningar, använda rätt skyddsutrustning, hantera lasten på ett säkert sätt och vara medveten om omgivningen för att undvika olyckor.

Underhåll och kontroll

Föraren är ansvarig för att regelbundet kontrollera och underhålla trucken. Det innefattar att genomföra daglig tillsyn av trucken, rapportera eventuella fel eller brister och att inte använda en defekt eller osäker truck.

Arbetsplatsens regler

Förare måste följa arbetsgivarens interna regler och rutiner för truckkörning. Det kan inkludera rapportering av incidenter eller avvikelser, rapportering av underhållsbehov och att delta i regelbunden uppföljning och utbildning.